مشخصات کلی ماهی شوریده:
ماهی شوریده دوکی شکل ظریف و کشیده ای است با فلس ریز نقره ای که ظاهر آن به ماهی سوف شمال بی شباهت نیست گوشت آن سفید و کم خار است و پس از پخت، نرم و لطیف است.
رنگ بدن آن در ناحیه پشتی قهوه ای و در میانه بدن و شکم نقره ای و باله های سینه ای و شکمی آن قهوه ای تیره میباشد و دارای باله پشتی بلندی می باشد که تا نزدیک دم آن میرسد.
طول ماهی شوریده به ۷۰ سانتی متر میرسد ولی معمولا ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر است.
این ماهی ها دارای اتولیت یا سنگریزه شنوایی بسیار بزرگی می باشند که نام جنس ماهی شوریده یعنی اتولیتس نیز بر همین اساس انتخاب شده است.
اُشبُل (تخمک) ماهی شوریده ارزش غذائی بالایی دارد و بسیار لذیذ و خوشمزه می باشد.
دکتر مسعود کیمیاگر، پدر علم تغذیه ایران درباره مصرف تخم ماهی چنین میگوید:
“این ماده غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است و یک قاشق غذاخوری آن معادل یک واحد روغن و دو قاشق غذاخوری آن معادل یک واحد گوشت محسوب میشود.” پس نباید در مصرفاش زیادهروی کرد، چون کالری فراوانی را در یک وعده به مصرفکننده میرساند.
خوشبختانه اشپل ماهی، آلوده به فلزات سنگینی مثل جیوه نیست و به راحتی میتوان آن را میل کرد، زیرا فلزات سنگین معمولا در لایههای سطحی و پوست ماهی ها جای میگیرند.
این گونه در خلیج فارس و دریای عمان، دریای شرق و جنوب چین، رودخانه ارن، جریان ساحلی سومالی، خلیج سن میگل، اقیانوس آرام پراکنش دارند.
تغذیه آن ماهی ها ، میگوها و سایر بی مهرگان میباشد، و پراکنش آن در دنیا بیشتر در آبهای با عمق ۱۰ تا ۴۰ متر میباشد. صید آن به وسیله تور گوشگیر و ترال کف بوده اما به روش ورزشی (قلاب دستی با طعمه ساردین ) هم صید میگردد
وزن سایز کوچک: ۲۰۰تا ۲۶۰ گرم
وزن سایز متوسط: ۳۰۰تا ۳۵۰ گرم
وزن سایز بزرگ :۶۰۰ گرم به بالا
مدل های پاک کردن و میزان دور ریز: (از وزن محصول پس از پاک کردن به میزان دور ریز محصول کم می شود.)
پاک شده:شکم آن را تمیز می کنیم، قسمت های روده و دور ریز آن را خارج می کنیم و پولک و دم آن را می زنیم. تیغ و سر و دم آن را نگه می داریم.
میزان دور ریز مدل پاک شده: ۳۰ درصد
فیله شده:شکم ماهی را خالی میکنیم، سر و دم آن را جدا می کنیم سپس ماهی را از سر تا دم نصف کرده و پوست و استخوان وسط آن را جدا می کنیم.
میزان دور ریز مدل فیله شده:۵۰ درصد
قطعه شده: شکم آن را تمیز میکنیم، سر و دم آن را می بریم. ماهی را به قسمت های مساوی تکه می کنیم.
میزان دور ریز مدل قطعه شده:۳۵ درصد
روش های پخت ماهی شوریده:
ماهی شوریده معمولا برای هر نوع غذائی که با ماهی پخت می شود از جمله قلیه ماهی، حواری ماهی، ماهی شکم پر و….. مناسب است.
ولی بهترین روش پخت آن سرخ کردنی می باشد. اگر قصد داشتید ماهی شوریده را در فِر بصورت شکم پُر درست کنید، سر و دم ماهی را نزنید چون شکل و جلوه زیباتری دارد.
ارزش غذایی ماهی شوریده:
نتایج تحقیقات علمی انجام شده حاکی از آن است که ماهی شوریده منبع خوبی از پروتئین است.
همچنین نسبت اسیدهای چرب امگا ۳ به امگا ۶ بیان کننده غنی بودن گوشت ماهی شوریده از اسیدهای چرب امگا۳ میباشد و بنابراین این ماهی میتواند به عنوان یک غذای دریایی سالم و مغذی در سبد غذایی خانوادههای ایرانی قرار گیرد.
دلایل محبوبیت ماهی شوریده:
ماهی کم تیغ و کم خار
دارای گوشتی قابل تفکیک
ارزش غذایی بالا
ارزش تجاری بالا
ماهی گران قیمت در بازار جهانی
طعم لذیذ و خوشمزه
ویتامین ها و موادمعدنی ماهی شوریده:
• پروتئین
• امگا ۳
• امگا ۶
• فسفر
خواص ماهی شوریده:
• سلامت قلب و عروق
• تامین آهن و خون سازی
• حفظ مقاومت بدن
• سلامت سیستم عصبی و سلامت پوست
• پیشگیری از استئوپروز یا پوکی استخوان و استحکام دندان و استخوان ها
• آثار مثبت در رشد جسمی و ذهنی جنین و نوزاد
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.